köögiviljadVarakevadel võib juhtuda, et üle talve seisnud köögiviljad enam nii väga ei ahvatle. Seega pole parata ja peab poes kiikama sügavkülma leti poole. Miskipärast on külmutatud  köögiviljadel kehv maine, kuigi tegelikult pole selleks vähimatki põhjust. Külmutusse minevad köögiviljad lastakse maksimaalselt küpseks valmida ja sügavkülmutatakse kiirelt, et nad käest ära ei läheks. Erinevalt tavalistest köögiviljadest, mis võidakse korjata pooltoorelt, et nad transpordil või letil rikenma ei jõuaks minna.

Kindlasti tasub poes tähele panna, et pakendis oleks köögiviljad sõmeralt, mitte paksu känkrana. Sel juhul on nad vahepeal üles sulanud ja siis uuesti külmunud.

Kuidas siis sügavkülmutatud köögiviljadest maitsev roog teha?

Ise olen teinud varasemalt sellist viga, et panin köögiviljad keema ja harjumuspäraselt lasin neil ikka kõvasti podiseda. Kõvasti keetes kaob neist küllaltki pisikestest tükkidest aga igasugune maitse ja lõpuks jääb potti järgi vaid pehme mass köögivilja. Ja kõik keeduvette sattunud vitamiinid valasin ka loomulikult alati kraanikausist alla. Ja siis sõin hambad ristis “tervislikku” köögivilja ja kirusin, et miks peab tervislik ometi nii maitsetu olema.

Seega on märksõnaks vähene töötlus! Kui tahad suppi teha, siis muidugi ei saa üle ega ümber keetmisest. Aga siis lisa köögiviljad vahetult enne lõppu, et nad üle ei keeks, ja saad boonusena keeduveest kõik vitamiinid ka kätte.

Kasuta maitseaineid! – sool, pipar, kõik roheline

Head maitset annab rasv – või, vahukoor, koor. Ega siis kokad ilma asjata ei räägi, et või päästab iga toidu :)

Lisaks supile on võimalus kiirelt kuumal pannil köögivilju vokkida. Või hoopis ahjus pajarooga teha või aurutada. Aurutamist peetakse kõige tervislikumaks töötlusviisiks. Sel juhul säilib köögiviljas kõige rohkem vitamiine, mida meil just terve ja tugev püsimiseks enim vaja on.

Taldrikureegel

 

Kordame kiirelt üle ka taldrikureegli.

Üks veerand valgulisele toiduainele (liha, kala, kaunvili),

üks veerand tärkliserikkale toiduainele (nt kartul, riis),

üks veerand toores köögivili

ja viimane veerand kuumtöödeldud köögivili

Seega kui otsustad kasutada külmutatud köögivilju, siis kuulub neile auga välja teenitult 1/4 Sinu taldriku mahust!