Seitse väga arvestatavat põhjust, miks Sa peaksid tarbima sušit:
1. Suši koostisesse kuulub tavaliselt rasvane kala: lõhe, forell, tuunikala või sardiinid. Need sisaldavad tervislikke oomega-3-rasvhappeid, mis aitavad ennetada südamehaigusi, parandada liigeste ja aju tervist.
2. Suši valmistamisel kasutatakse riisi, mis on hea süsivesikute ja valgu allikas. Kui teha suši täisterariisist, saame veelgi rohkem kasulikke toitaineid. Pruun riis sisaldab rikkalikult B-grupi vitamiine, mangaani, rauda, seleeni, magneesiumit, fosforit ja jälgmineraale. Lisaks on täisterariisi kestades riisiõli, mis sisaldab antioksüdant gamma-oryzanol’i. Sellel on positiivne mõju seedehäiretele, kolesterooli alandamisele ning samuti menopausi probleemide puhul.
3. Riisiäädikas on tuntud oma antibakteriaalsete omaduste poolest. Seda on Aasias aastasadu kasutatud toidu säilitamiseks. Riisiäädikas parandab seedimist ja tasakaalustab kõrget vererõhku. Lahjendatud kujul võib riisiäädikat kasutada ka näotoonikuna.
4. Marineeritud ingverit kasutatakse erinevate suši sortide proovimise vahel maitsete puhastamiseks. Ingverit peetakse sarnaselt riisiäädikale looduslikuks antiseptikuks. Ingver soodustab seedimist, parandab immuunsüsteemi ning aitab võidelda külmetuse ja gripiga.
5. Suši serveerimisel kasutatav sojakaste on valmistatud fermenteeritud sojaubadest, mida peetakse sojatoodetest kõige kasulikumateks. Sojaubades on rohkelt valku, magneesiumi, kaaliumi ja rauda. Sojatooted sisaldavad fütoöstrogeene, mis on tuntud hormonaalsüsteemi tasakaalustava toime poolest. Soovitame iseäranis tamari sojakastet, mis on valmistatud traditsioonilisel meetodil ja ei sisalda nisu.
6. Suši valmistamisel kasutatavad nori lehed on valmistatud kokkupressitud merevetikatest. Need on iseäranis toitainerikkad, sisaldades valke, mineraale (eriti joodi) ning A-, C- ning B-grupi vitamiine. Mida tumedamad on norilehed, seda tervislikumaks neid peetakse, kuna neis sisalduv antioksüdantide hulk on suurem. Nori aitab tasakaalustada kolesterooli taset, alandada vererõhku ning vältida naastukeste teket veresoontele.
7. Suši valmistamise juures kasutatav jaapani mädarõigas wasabi suurendab sülje tootmist ja parandab seedimist. Wasabil on tugevad antibakteriaalsed ja põletikuvastased omadused. Tänu erkrohelisele värvusele sisaldab wasabi ka rohkelt antioksüdante, aidates seeläbi ennetada vähki.
Suši kasulikke omadusi uuris ja teksti koostas toitumisnõustaja Laura Paju.
Soovid ka teada saada, kuidas valmistada sušit kõige tervislikumal moel? Laura ootab Sind teisipäeval, 16. septembril kl 18. 00 Tartusse Via Naturale töötuppa „Teistmoodi suši”! Lisainfot Via Naturale kodulehelt http://www.vianaturale.ee/