Foto Wikipeediast

Foto Wikipeediast

Kõik, kes pole veel aru saanud, siis teadke, et köögiviljad on tarvilikud. Kuigi taimetoitlasi narritakse pidevalt jänesteks, siis tuleneb see ilmselt hoopis sellest, et lihasööjad ei tunne rohkem köögivilju kui porgand ja kapsas :) Või siis ei oska köögiviljadega eriti midagi peale hakata peale hakkimise ja keetmise.

Kapsast ei saa ju kõhtu täis öeldakse. Aga makaronist ei saa ju jällegi vitamiine ja mineraalaineid. Kahju, et esimene tarkusetera oluliselt rohkem levinud on kui teine :( Kardetakse, et köögiviljadelt saame pestitsiide aga ei kardeta liha ja nisutooteid süües vitamiinivaegusesse jääda. Lisaks võimalikele nitraatidele peab tähelepanu pöörama ka sellele, et köögiviljades leiduvad ained toimivad antioksüdanidena, mis kaitsevad vähi eest suurendades organismi vastupanuvõimet vabadele radikaalidele. Samuti toetavad nad immuunsüsteemi ja aitavad alandada vere kolesteroolitaset ning vererõhku.

Ja ma ei taha üldse öelda, et hakkame kõik jänesteks ja viskame liha toidulaualt välja. Liha on ju tegelikult suurepärane valgu allikas ja on samuti rikas erinevate mineraalainete poolest. Eile just sain maheliha ja tõesti oli hea maitsega. Nüüd ja edaspidi on aina kindlam, et Selveris jääb sealiha lett minust puutumata.

Köögivilja tasub korralikult küürida küll. Võtame näiteks kasvõi poeõunad, millel on selline vahakiht peal, et kleepub kui see kätte võtta. Sellest hoolimata ju keegi ei arva, et õun ise paha on.

Mida mitmekülgsemalt puu- ja köögivilju igapäevaselt tarbida, seda kindlam on, et võimalikult palju erinevaid vitamiine ja mineraalaineid on päevas saadud. Ehk siis tarbi köögivilja vikerkaarevärvides! Ja ära unusta punast kapsast ja tumedaid marju. Väidetavalt on Ameerika teadlased katsetes rottidega avastanud, et tumedates marjades sisalduv aine surmas lisaks vähi arenemise aeglustamisele ka viiendiku vähirakkudest. Peab ikka tugeva toimega ja miks ei võiks siis ennetavalt süüa mustikaid-mustsõstraid-ploome, et terve püsida.  

Mismõttes siis köögivilja taaskasutus?

Potis salat

Ma usun ikka väga suur protsent inimesi, kes ostavad potiga salatit on püüdnud seda vähemalt mingil ajal edasi elus hoida. Korteriinimestel võib muidugi lõpuks ruumipuudus takistuseks saada, sest kui nädalas 4-5 potti ära süü, siis peab aknalaud päris pikk ja lai olema, et ikka kõik potikesed ära mahuksid.

Ise panin ükskord isegi kasvuhoonesse salati maha. Ja imede ime läks kasvama ja sain saaki ikka pikalt.

Porgandid

Koolis kuulsin, et porgandil tuleb vars (see rohelise tuti poolne ots, mille sa maha lõikad) vette panna nt taldrikule ja siis hakkab porgand võrseid ajama, mida on hea siis talvel smuutisse panna. Roheline on talvel tõesti kallis aga proovisin ja pean ütlema, et jube tüütu oli kogu see porganditega majandamine. Kuna mulle porgand meeldib ka ja söön neid ikka pea iga päev, siis lõpuks hakkas abikaasa käega aknalauale viibates küsima, et mis siin toimub. Mingi efekt oleks ilmselt siis, kui igapäevaselt kilo porgandeid tarvitada. Siis on rohelise järg kogu aeg käes :) 

Tõe huvides olgu märgitud, et maitsta ma neid võrseid ei saanudki. Äkki panin vett liiga palju või oleks pidanud vett vahepeal ära valama? Ilmselgelt liiga keeruline! Peale seda kui märkasin ühel porgandil hallitust, lendasid nad igatahes koos tärganud võrsetega komposti. Seega teoorias väga tore idee, et värske roheline omast käest võtta aga reaalsuses pikk ootamine ja mässamine.

Sibul

Jätad sibula aknalauale (kevadel pole vaja isegi vette panna) ja märkad peagi, et roheline sibul hakkab  välja pressima. 

Ananass ja avokaado

Ananass läheb samuti taldrikule pannes kasvama. Aga sealt ananassini on ikka väga pikk aeg. Ja avokaado kivi juurdumisvõimaluste kohta on ka viimasel ajal videoid levinud. Kui ma porganditega juba hakkama ei saanud, siis ananassi ma kindlasti ei proovi.

Nisuoras

Kuuldavasti on toitainetepomm, kus leidub rohkesti klorofülli, millel on mitmesuguseid tervistavaid mõjusid. Nisuoras sisaldab rohkesti organismile vajalikke ensüüme, parandab seedimist ning leevendab kõhukinnisust. Nisuoras aitab kaasa ka valgete vereliblede moodustumisele ja tugevdab seega meie vastupanuvõimet. Seda on ammustest aegadest peale kasutatud aneemia raviks, organismi aluselise-happelise tasakaalu parandamiseks, abivahendina kaalulangetamisel, keha puhastamiseks mitmesugustest mürkidest ja organismi varustamiseks mitmekesiste looduslike toitainetega. Nisuoraselt saab peale üht mahalõikamist veelkord saaki. Pole seda küll proovinud aga selline info paneb proovima. Annan kindlasti teada kuidas maitses.

Taimetoidu osakaalu suurendamine menüüs toob tervise (tagasi)!