+372 56698602 tugi@kadrikurm.ee

karulaugu võieTaimetoidupäeval sai karulauku osta ja haarasin võimalusest. Pole varem seda ise korjanud ega tarvitanud ja otsustasin seega turvaliselt algust teha teiste korjatud karulauguga. Kes teab, kas ainult google pildiga metsa poole tormates ikka õige asja ära tunnen? Pilt ju maitset ei näita.

Tegin karulaugust nö tavalist toorsalatit tomati-kurgiga ja maitses hea. Väga tugev maitse on küll, seda pean hoiatuseks ütlema. Nagu murulauk. Laadalt sai osta ka karulaugu võiet aga otsustasin seda ise teha, sest komponendid olid pakil lihtsad. Loomulikult “jätsin need meelde” ja kodus tegema asudes meenus vaid karulauk, või ja oliiviõli :) Kuna need olid (loodetavasti) põhikomponendid, siis segasin nad omavahel kokku ja lootsin, et maitseb hea. Laada oma oli magusam aga enda tehtul on jällegi “isetegemise mekk” juures. Või oli mul lihtsalt tookord kõht tühi ja ilm päikeselisem?

Võide sain siis selliselt, et lasin saumikseriga peotäie karulauku puruks. Segasin silma järgi oliiviõli juurde ja lõpuks segasin poole paki toasooja võiga.

Panin kohe lastele prooviks makaronidele peale ja makaronid läksid kohe terake lõbusamaks (loe: roheliseks). Ideaalselt sobib veel võileivale või asemel ja suppi-kastmesse kindlasti ka. Kui karulauku veel saan, siis teen kindlasti veel.

Karulauk on kevadekuulutaja

Karulauk kasvab 15-40cm kõrguseks ja on mitmeaastane taim, mida kasvatatakse nii maitse- kui ravimtaimena.  Karulauk on esimene kevadine organismipuhastaja, kuna sisaldab eeterlikke õlisid. Söödavad on nii lehed,varred, õied kui ka sibulad. Rahvameditsiinis on teda kasutatud C-vitamiini vaeguse raviks. Parim on kevadel tarbida lehti enne õitsema hakkamist, sest siis on neis ohtraimalt tervist :) Hiljem võib proovida ka õisi. Tervel inimesel sobib karulauk söögiks hästi, kuid loomadele on see mürgine.

Karulaugu puhastava toime kohta kirjutas alles hiljuti ka Mari Metsallik. Loe tema artiklit

http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/mari-metsallik-karulauk-on-parim-organismi-puhastaja#.U2C4Nfl_ujY